Kenniscentrum

Monteren van rookmelder
Montage

Gebruiksaanwijzingen
Gebruiksaanwijzingen

Bekijk onze instructiefilms
(Instructie)films

Hoe zit het met de wet- en regelgeving voor rook-, hitte-, en koolmonoxidemelders?
Wet- en regelgeving

Bekijk hier onze garantievoorwaarden.
Garantie

Rook-, hitte- en koolmonoxidemelders hebben ook onderhoud nodig!
Onderhoud

Veelgestelde vragen

Waarom Ei Electronics?

Rookmelders, hittemelders en koolmonoxidemelders van Ei Electronics redden levens.

Ei Electronics onderscheidt zich van de markt op de volgende punten:


 Kwaliteitseisen ver boven de Europese Norm (EN) en de Britisch Standards (BS)
       o Elke melder wordt in de fabriek tot drie keer getest
       o Gegarandeerd snelle responstijden door zeer smalle toleranties in de producten
       o Zeer onderhoudsvrij: tevreden klanten, geen onnodige service-ritten 
 Alle soorten melders en accessoires zijn draadloos verkrijgbaar
 Alle melders zijn zowel draadloos als bedraad te combineren
 Unieke functionaliteiten, zoals ‘selectief ingeleerde melders’
 Groot installatiegemak door Easi-fit montagesokkel
▲ De hoogste kwaliteit en storingsvrij!Waarom is een CO-melder van levensbelang?

Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding, bijvoorbeeld in slecht functionerende CV-ketels, geisers en open haarden. Ook verstopte schoorstenen of rookkanalen of een verkeerd geïnstalleerd apparaat kunnen de oorzaak zijn van het vrijkomen van koolmonoxide.

Ieder jaar komen mensen om het leven door inademing van koolmonoxide (CO).

Wat is koolmonoxide
Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat reukloos en onzichtbaar is. Kleine concentraties koolmonoxide veroorzaken hoofdpijn en misselijkheid. Hoge concentraties gedurende een korte periode zijn dodelijk! Een vroegtijdige alarmering is dus noodzakelijk. Daarom is het zeer belangrijk om naast rookmelders ook CO-melders in een woning te plaatsen.

Bekijk onze animatiefilm over koolmonoxide.

Bekijk het assortiment koolmonoxidemelders van Ei Electronics.

Meer informatie over Koolmonoxide is hier te vinden.

Waarom piept mijn rookmelder?

Geeft de rookmelder elke 40 seconden een korte pieptoon en brandt de rode LED op de melder gelijktijdig?
Dan is de batterij bijna leeg en moet deze vervangen worden. Lees hier hoe u een batterij vervangt of bekijk de instructiefilm.

Geeft de rookmelder een pieptoon een knippert de rode LED niet gelijktijdig?
Dan is de rookkamer van de melder vervuild. Maak de rookmelder goed schoon. Blijft de melder piepen, dan moet deze vervangen worden.

Geeft de rookmelder elke 40 seconden een pieptoon en brandt de groene LED niet?
Als de groene LED op de melder niet brandt, functioneert de melder alleen op de batterij en niet op de stroomvoorziening. De batterij is een extra back-up die ervoor zorgt dat de melder ook bij spanningsuitval rook en/of hitte blijft detecteren.
  • Controleer of de melder op de bodemplaat vastgeklikt is
  • Check de verbindingen van de bedrading
  • Controleer of er voeding/elektriciteit is (zekering/automaat in de meterkast)

Wanneer de groene LED nu niet gaat branden, kan er een defect zijn. Neem dan contact op met een installateur bij u in de buurt.

Al mijn rookmelders gaan in alarm, hoe krijg ik deze uit?

Voor maximale veiligheid worden melders gekoppeld. Wanneer 1 melder in alarm gaat, gaan ook direct alle andere gekoppelde melders in alarm.
Hoe krijg ik dit alarm uit?

Op elke melder is een gecombineerde Test&Hush drukknop aanwezig (hush=pauze). Wanneer de melder in rust is, fungeert deze knop als Testknop. Door deze knop een aantal seconden in te drukken, kunt u het alarmsignaal van de melder testen. Wanneer deze melder met andere melders gekoppeld is, zullen ook deze melders in alarm gaan.

Wanneer de melder of alle melders alarm geven, fungeert de Test&Hush drukknop als Pauzeknop, de melder(s) gaan voor 10 minuten uit. Na deze 10 minuten gaan de melders weer in de ruststand of weer opnieuw in alarm.
 
Wanneer meerdere melders alarm geven, kan de pauzefunctie alleen ingeschakeld worden met de Test&Hush drukknop op de melder die het alarm begon. Met de Test&Hush knop op alleen deze melder kunt u alle alarm voor 10 minuten uitzetten. Deze melder kunt u herkennen aan de snel knipperende rode LED. De overige melders geven niet deze signalering via de rode LED.

Waarom gaat mijn rookmelder af zonder reden?

Wanneer uw rookmelder schijnbaar zonder reden afgaat (ongewenst alarm), is dit heel vervelend, vooral wanneer dit 's nachts gebeurt. Wat kunt u doen:
  • Zet de rookmelder met de Test&Hush drukknop voor een korte tijd op de pauzefunctie om het alarm tijdelijk uit te schakelen. De gevoeligheid van de rookdetector is verlaagd maar de melder blijft wel detecteren. Na 10 minuten schakelt de rookmelder automatisch weer in.
  • Sluit de keuken/badkamer wanneer deze wordt gebruikt en schakel de afzuiginstallatie aan. Stoom/damp kan ongewenst alarm veroorzaken.
  • Ook verf of andere vluchtige stoffen kunnen ongewenst alarm veroorzaken.
  • Verzeker u ervan dat de melder minstens 5 meter verwijderd is van een stoom- of dampbron. Deze kan ongewenst alarm veroorzaken.
Blijft de rookmelder zonder reden afgaan? Haal dan de rookmelder eraf en maak de melder goed schoon. Het alarm zal direct stoppen.

Hebt u meerdere rookmelders in huis die onderling gekoppeld zijn? De rookmelder waarvan de rode LED snel knippert, veroorzaakt het alarm. Vervang deze rookmelder.

Piept uw rookmelder? Gaat uw rookmelder niet in alarm, maar geeft de melder een korte piep? Dit kan een aantal oorzaken hebben. Lees hier wat de mogelijke oorzaak is en wat u eraan kunt doen.

Wat is de functie van de batterij in de rookmelder?

Een 230V rookmelder is altijd aangesloten op het lichtnet. Alle Ei rookmelders hebben een ingebouwde back-up batterij. Deze batterij zorgt ervoor dat de rookmelders altijd correct functioneren, ook bij spanningsuitval (bijv. kortsluiting in de meterkast). U bent dus altijd verzekerd van een goed werkende rookmelder!

Waarom draadloos koppelen?

Het kan voorkomen dat het door projectering en geluidsdruk noodzakelijk wordt om rookmelders te koppelen. Dan is bedraad koppelen en/of draadloos (RF) koppelen met de rookmelders van Ei Electronics een goede oplossing! De draadloos koppelbare melders van Ei onderscheiden zich door hun ongekende mogelijkheden en installatiegemak.

Gekoppelde melders verhogen de veiligheid
Standaard worden rookmelders gekoppeld aan een extra koppeldraad (interconnect) waarmee alle melders op een lichtgroep worden aangesloten. 

Bedraad niet mogelijk? Dan draadloos (RF) koppelen
Er zijn situaties waarbij een bedrade koppeling niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat de melders over meerdere lichtgroepen zijn verdeeld of als het trekken van een extra koppeldraad niet mogelijk is. Denk hierbij aan renovatie, studentenpanden, woning met praktijkruimte of luxe woningbouw. Ei biedt dan een betrouwbare oplossing met draadloos (RF) koppelbare melders waarmee de gewenste koppeling draadloos (Radio Frequentie 868MHz) tot stand komt. De melders communiceren (zenden en ontvangen) met elkaar door middel van RF sokkels. 

Netgevoede rookmelders draadloos (RF) koppelen
Batterijgevoede melders draadloos (RF) koppelen
Accessoires draadloos (RF) koppelen

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!

Mijn gehoor gaat achteruit, hoor ik straks mijn alarm nog wel?

De rook-, hitte-, koolmonoxide- en combimelders van Ei Electronics hebben een alarmgeluid van maar liefst 85dB. Indien u doof of slechthorend bent en geluid alleen niet voldoende is, biedt Ei Electronics de Ei 170 aan.  De Ei 170 bestaat uit een flitslicht met trilpad die u doormiddel van een RF-signaal koppelt aan één of meerdere RF-melders. 

De Ei 170 is geschikt voor gebruik in slaapkamers. Wanneer een melder afgaat zal de Ei 170 u alarmeren doormiddel van het (Xenon) flitslicht en trilpad. Het trilpad kunt u onder uw kussen plaatsen, zo wordt u zelfs in een diepe slaap gewekt.

Moet de spanning afgeschakeld zijn voordat de batterij vervangen wordt?

Nee, u hoeft de spanning niet af te schakelen, u kunt dus direct zonder gevaar een melder van de montagevoet schuiven.

Welke batterij moet in mijn melder?

Wanneer u een melder heeft met alkaline (back-up) batterij dient deze na één (1) jaar vervangen te worden voor een nieuwe batterij.  
  • Bij rook- en hittemelders dient u een 9V Alkaline blokbatterij te plaatsen.
  • In de koolmononoxidemelders dient u 2 AAA batterijen te plaatsen.

Moeten de melders écht na 10 jaar worden vervangen?

Ja, elke melder - onafhankelijk van het fabricaat - moet na 10 jaar worden vervangen. Op de zijkant van elke Ei melder staat op een sticker het jaartal van vervanging aangegeven.

Ik ben mijn gebruikerskaart kwijt, kan ik een nieuwe krijgen?