Selectief inleren van rookmelder

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Standaard zendt ieder Ei RF product (RF sokkel, melder, handalarm, Remote Control schakelaar) uit met dezelfde fabriekscode.  Doordat iedere zender ook een eigen unieke huiscode heeft, is het mogelijk melders selectief op elkaar in te leren. Hiermee kan bepaald worden welke melders op elkaar reageren en welke niet.

Bekijk de instructiefilm over het inleren van draadloos koppelbare (RF) rookmelders van Ei Electronics.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een appartementencomplex waarbij het selectief inleren van RF melders wordt toegepast. Dit zorgt ervoor dat een alarm beperkt blijft binnen een zone zodat onnodige paniek voorkomen wordt.

Voorbeeld: 4 appartementen met centrale hal/trappenhuis.

Voorwaarden:

  • Indien een melder in een appartement in alarm gaat, dient alléén de tweede melder in dat appartement ook in alarm te gaan. De melders in de overige appartementen en in de centrale hal dienen niet geactiveerd te worden
  • Indien in de centrale hal één van de melders in alarm gaat, dienen alle melders in alle appartementen en in de hal in alarm te gaan. (De centrale hal is nl. de vluchtroute).

Deze voorwaarden zijn te realiseren door de melders op de volgende manier selectief in te leren:

Stap 1
Zet de melders A1, A2, H1 en H2 in de inleerstand: deze 4 melders zullen nu allemaal hun eigen unieke huiscode uitzenden en de codes van elkaar opslaan in het eigen geheugenregister. Zet de melders vervolgens weer uit de inleerstand (de melders stoppen dan met uitzenden en sluiten het geheugen).

Herhaal deze procedure achtereenvolgens bij de melders B1, B2, H1 en H2, bij de melders C1, C2, H1 en H2 en tenslotte bij de melders D1, D2, H1 en H2.

Als dit gebeurd is, zijn de melders binnen één appartement samen met de melders in de centrale hal op elkaar ingeleerd.

Stap 2
Wis het geheugen van de melders H1 en H2 in de centrale hal (H1 en H2 dienen immers niet te reageren op de melders van de appartementen) en zet vervolgens deze melders in de inleermodus zodat H1 en H2 elkaars codes weer uitwisselen.
Op deze manier zijn de RF melder volgens de gestelde voorwaarden selectief ingeleerd.

Opmerking:
Het is aan te bevelen om op een centrale plaats in de hal een controle-unit te plaatsen (Ei 450) waarmee in geval van alarm (of vals alarm) de bron (de melder die rook detecteert) gelokaliseerd kan worden. In dat geval dient u deze controle-unit (die ook met een eigen code uitzendt) in stap 1 mee te nemen.

Heeft u nog vragen en/of hulp nodig? Neem dan contact met ons op.